SUSECon 2019

banner-susecon.png

SUSECon 2019

I början av April besökte vi Nashville, Tennessee för att besöka och medverka på SUSE's Linux konferens SUSECon.

Vi tänkte med denna blogg belysa några intressanta fokusområden från konferensen.

Infrastructure as code (IaC)

Kanske det största fokuset på konferensen var nog automation och infrastruktur som kod.

SUSE satsar enormt mycket på att integrera orkestrerings och configuration management verktyget Salt Stack överallt.

Infrastruktur som hanteras och automatiseras via Salt Stack kommer innebära mer effektiv drift, förvaltning och samtidigt förbättra säkerheten avsevärt.

Vi tror stenhårt på att mer automatisering är enda vägen framåt oavsett om verkyget heter salt, ansible, puppet eller chef.

Uyuni

Efter SUSECon passade vi på att stanna några dagar för att få möjlighet att medverka i OpenSUSE Summit 2019.

En av dom intressantare presentationerna under OpenSUSE Summit 2019 handlade om integrerad monitorering av hostar med Prometheus och Grafana.

Vi såg en kort demonstration om hur enkelt det är att installera, konfigurera och etablera monitorering via Uyuni.

Allt såg väldigt smidigt ut och vi ser fram emot att titta närmre på möjligheterna för monitering via Uyuni och i förlängningen SUSE Manager.

SUSE Linux Enterprise High Availability Extension for SAP

Något som ofta ses som ett problem när det gäller HA är att applikationen och operativsystemets underliggande klusterfunktion allt som oftast inte integreras på ett tillförlitligt sätt med varandra.

Detta kan innebära allvarliga problem om man är oförsiktig och inte tänker på detta när man exempelvis gör förändringar i applikationslagret.

Under en presentation på SUSECon fick vi se en demonstration över hur SLES 15 for SAP's pacemaker kluster kan integreras med SAP S4/HANA. Denna lösning innebär att klustret och SAP applikationen förstår varandra och kan agera på händelser från så väl operativsystem som det som sker inom applikationslagret.

En intressant funktion som denna integration stödjer är bland annat "SAP Rolling Kernel Switch" (RKS) vilket är en procedur för att uppgradera en SAP kernel för ett ABAP system helt utan nedtid.

Tack vare att klustret och SAP integreras med varandra kan SAP helt sonika kontrollera det underliggande klustret under själva proceduren och genomföra uppgradering av noderna sekvensiellt för att därmed slippa nedtid.

Linux och Persistent Memory

Intel hade flertalet presentationer på konferensen med fokus på persistent memory och Linux.

Vi var på en väldigt intressant presentation där vi fick en bra genomgång om hur man på bäst sätt utvecklar applikationer för att nyttja persistent minne på ett optimalt sätt.

Ett stort fokus gällande persistent minne och Linux är så klart SAP HANA och vi kommer garanterat att se mer av detta så snart denna typ av lösning blir allt vanligare på marknaden.

Några ord om konferensen i stort

Detta var det första året vi fick möjlighet att besöka SUSECon.

Vi tyckte i stort att konferensen höll en hög nivå med många intressanta workshops och presentationer.

Något vi gillade speciellt var att en förvånansvärt stor andel av alla sessioner var hands-on workshops och inte vanliga presentationer.

För att kortfattat summera konferensen så hade vi en mycket trevlig och intressant vecka med många nya intryck och idéer i bagaget på vägen hem till Sverige. Vi kommer absolut att besöka SUSECon igen.